همشهری آنلاین: در این چند قاب گریزی زدهایم بر تعدادی از تصاویر کمتر دیدهشده و حال و هوای مردم و تکاپوی آنها در روزهای منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی.
راهپیمایی اعتراضی در تپههای قیطریه
همزمان با ۱۳شهریور ۱۳۵۷ عیدفطر در ۴محدوده تهران نماز عید برگزار شد که تپههای قیطریه در شمال تهران یکی از آنها بود. بعد از اقامه نماز، نمازگزاران در حرکتی از پیش طراحی شده، به طرف مرکز شهر راهپیمایی کردند. در مسیر به طور مداوم به تعداد جمعیت اضافه میشد.
سخنران نافذ
شهید «عباسعلی ناطق نوری» از قهرمانان مبارزات انقلابی مردم غرب تهران بود. شرکت مستمر در نشستهای شبانه از مهمترین برنامههای مبارزاتیاش بود و هنوز هم سخنان و فعالیتهایش در مناطق امیریه، باغفیض، کن، ونک، حصارک، سهراه آذری و برخی مناطق محروم شهر تهران در خاطرهها باقی مانده و حتی عکسهای او از جلسهها را با خود به یادگار دارند.
آزادی زندانیان سیاسی از اوین
یک روز پیش از پیروزی رسمی انقلاب اسلامی، مردم با تجمع در مقابل زندان اوین، زندانیان سیاسی را آزاد کردند و یکروز بعد، اوین را چند ساعتی به تصرف خود درآوردند. تسخیرکنندگان اوین ساعتها تمام ساختمانها و منطقه را گشته و درهای تمام اسلحهخانهها را باز کرده بودند. حالا اسلحهها در دست مردم قرار گرفته بود. در بین شهروندان مرحوم آیتالله طالقانی به همراه تعدادی از اهالی اوین هم حضور داشتند.
پادگان پاسداران در دست مردم
پادگانی در چهارراه پاسداران قرار داشت که موقع درگیریها و همزمان با تسخیر کلانتریها، مردم از شمال خیابان پاسداران به سمت جنوب راهپیمایی کرده و به پادگان رسیدند. قدیمیهای محله میگویند، ازدحام به قدری زیاد بود که به سختی میشد راه رفت. مردم به پادگان که رسیدند، تعدادی از جوانان از دیوار بالا رفتند و پادگان با حمایت مردمی تسخیر شد.
بازگشت لبخند گمشده
همزمان با بازگشت امام خمینی(ره) به میهن، مردم از گوشه و کنار کشور خود را به برای شرکت در مراسم استقبال و سخنرانی رساندند. خیلی ها با پای پیاده آمدند و بسیاری از مردم هم با وانت و کامیون و هر وسیله نقلیه ای که دم دستشان بود، خودشان را به میعادگاه رساندند اما تصویر جمعی از نوجوانانی که در صندق عقب یک پیکان لبخندزنان و پوسترهایی از عکس امام به دست، نشسته بودند، همچنان ماندگار و تماشایی است.
رودررو با تانک در میدان ونک
عاشورای ۱۳۵۷جامعه روحانیت تهران با کمک نیروهای انقلابی تظاهرات گستردهای را در خیابانهای مهم و مرکزی تهران برنامهریزی کرده بودند. این تظاهرات از ۸نقطه و ازجمله میدان ونک شروع میشد. نیروهای شاهنشاهی با اطلاع از این موضوع با تمام تجهیزات و ازجمله تانک در حال حرکت به سمت میدان بودند که این عکس ثبت شد.
آمادهسازی خیابانها برای استقبال بزرگ
از خاطرات جالب بچههای انتظامات در ستاد استقبال امام، آمادهسازی خیابانها توسط مردم با سلیقه خاص خود بود؛ بهعنوان مثال گروهی منطقه مربوط بهخود را گلباران کردند و گروهی دیگر بهویژه در محدوده خیابان آزادی، فقط به خط سفید وسط خیابان گل چسباندند و دوطرف خیابان مملو از جمعیت بود.
سنگر مردمی
درگیریهای شدید میان مبارزان انقلابی و عوامل رژیم پهلوی در روز ۲۱بهمن به اوج خود رسید. تهران شاهد نبرد خونین بین واحدهای مسلح شد. در خیابان فاطمی فعلی، مردم برای سنگر گرفتن از هر وسیلهای استفاده میکردند؛ حتی از کمدهای ساختمانهای اداری؛ کمدهایی که حرکت دادنشان هم چندان آسان نبود، اما با اتحاد جابهجا میشدند و پشتشان سنگر میگرفتند.
کاخ مردمی!
ساعت ۸صبح دوشنبه ۲۳بهمنماه ۱۳۵۷ گروهی از انقلابیون وارد کاخ نیاوران شدند و تمام فضای ۱۱هکتاری کاخ نیاوران با ساختمانهایش را گرفتند. با گرفتن کاخ، مردمی که فقط نام محل سکونت شاه را شنیده بودند، آزادانه در آنجا تردد داشتند و عکس یادگاری میگرفتند. عکس این دختر را هم یکی از اهالی گرفت.
تلاش برای برقراری امنیت
با ورود امام خمینی(ره)، مردم برای برقراری امنیت به کمک میرفتند؛ بهطوریکه گاه شبانهروزی کشیک میدادند. نمونهاش هم عکسی است که اهالی شمیران از بهمن ۱۳۵۷انداختهاند و در آن اهالی سوهانک در حال کنترل جاده لشگرک و بلوار نیروی زمینی و حوالی ستاد نیرویزمینی ارتش هستند.
نظر شما